четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Od sada brahiterapija moguća i u ZC Kladovo

Od sada brahiterapija moguća i u ZC Kladovo

Zdravstveni centar u Kladovu dobio je najsavreminiju mašinu za brahiterapiju koja omogućava kompletnu zračnu terapiju ginekoloških karcinoma, uz poštedu okolnog zdravog tkiva. Simboličnom puštanju u rad pomenutog aparata, prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Kladovo je krajem prosle godine dobilo i novi linearni akcelerator i CT simulator, a novi aparat za brahiterapiju vredan je blizu 60 miliona dinara.

Novi aparat za brahiterapiju koji je pušten u rad, dovoljan za pacijente iz istočne Srbije, što će rasteretiti ostale centre. Dosadašnji  aparat za brahiterapiju u  Kladovu  star je pet decenija, a  krajem prošle godine prestao da radi zbog kvara, nabavka novog aparata i njegova primena  osnažiće Zdravstveni  Centra u Kladovu za gama zračenje, najneophodnije kod ginekoloških karcinoma. Prema rečima  ministra Lončara veći efekat se postiže kada se primenjuje brahiterapija i zračenje na akceleratoru, nego da je pacijentkinja tog momenta operisana.

„Ono što danas imate u Kladovu, ima i u Parizu i u Londonu i nema nikakve razlike između naših aparata i onih u evropskim zdravstvenim centrima“, istakao je ministar i dodao da su kupljeni najsavremeniji aparati koji su bili dostupni na tržištu.

Lekari koji će raditi na ovim aparatima prošli su detaljnu obuku, kako bi nivo pruženih usluga pacijentima bio vrhunski. U narednom periodu očekuje se i realizacija projekta rekonstrukcije ZC Kladovo i nabavka nove opreme.

Kako se ovom prilikom čulo, Ministarstvo zdravlja će nastaviti ulaganja u radioterapiju kako bi se liste čekanja najpre skratile, a potom i potpuno ukinule.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts