недеља, 12 јула, 2020

20 godina sa vama
Knjaževac: 19. “Sabor na Kadibogazu”

Knjaževac: 19. “Sabor na Kadibogazu”

Oštine Knjaževac i Belogradčik iz Srbije i Bugarske organizovale su jedinstvenu prekograničnu manifestaciju “Sabor na Kadibogazu”

Koji se već 19. godina održava na graničnoj liniji izmedju Republike Srbije i Republike Bugarske. Ove godine se obeležava i 94. godišnjica od uspostavljanja, odnosno održavanja prvog sabora daleke 1925. godine.

Ove godine se Sabor na Kadibogazu odražava 19. put , Prvi Sabor na Kadibogazu održan je 1925 godine, i jedna je od najstarijih manifestacija na Balkanu. Sabor je ustanovljen sa namerom da se prevazidju negativna istorijska nasledja prvog svetskog rata na Balkanu. Kao takav, Sabor je obeležavan sa prekidima sve do 1954. godine. Na inicijativu opština Knjaževac i Belogradčik, ova manifestacija je obnovljena 2001. godine, i od tada do danas se obeležava svake godine.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts