петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Održani 20. Dani Adama Bogosavljevića u Koprivnici (VIDEO)

Održani 20. Dani Adama Bogosavljevića u Koprivnici (VIDEO)

Sabor narodnog besedništva “Dani Adama Bogosavljevića” tokom godina menjala je sadržaj koji se mogao videti. Počelo je kao smotra izvornih ansambala kada se najviše mogla videti igra i pesma, a kasnije je dobilo formu besedništva sa primesama narodnih igara. Međutim, cilj očuvanja tradicije ostao je isti.

U bogatom kulturno umetnočkom programu učestvovali su kulturno-umetnička društva “Abrašević” iz Paraćina, “Glogovac” iz Glogovca kod Jagodine, “Radoje Domanović” iz Rače Kragujevačke, Gradski folklorni ansambl “Zo-Ra” iz Zaječara, “Adam Bogosavljević” iz Koprivnice, ali i gosti sa Kosova i Metohije.

Osim očuvanja tradicije, folklor je prilika za mnoge da učestvuju u manifestacijama, kao što je ova, i da upoznaju razna mesta u Srbiji i šire.

Adam Bogosavljević bio je i veliki reformator u oblasti poljoprivrede, koji je u drugoj polovini 19.veka uveo korišćenje gvozdenog pluga umesto drvenog rala koje se do tada koristilo, a izdavao je i časopis namenjen poljoprivrednicima.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts