петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Opština Negotin obeležila je Svetski dan  energetske efikasnosti

Negotin: Opština Negotin obeležila je Svetski dan energetske efikasnosti

Opština Negotin radionicom na temu energetske efikasnosti i edukativnom društvenom igrom „Igraj za energiju“ u kabinetu biologije OŠ „Vuk Karadžic“, po prvi put obeležila 5. mart – Svetski dan energetske efikasnosti, koji se inače obeležava već 20 godina u nazad i ima za cilj da podigne na viši nivo svest ljudi o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima.

Učenici tri osnovne škole u Negotinu Vuk Karadžić, Branko Radičević i Vera Radosavljević učestvovali su u edukativno društvenoj igri „Igraj za energiju“ . Inače pre 20 godina, 5. marta, svetski eksperti su se sastali u Austriji kako bi razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima i od tada se ovaj datum obeležava kao Svetski dan energetske efikasnosti. Energetska efikasnost je jedan od prioriteta Ministarstva energetike i Vlade.

Lokalna samouprava je u saradnji sa resornim ministarstvom obezbedila pomenute igrice za decu, odgovarajuće plakate, kao i majice sa oznakama kojim se obeležava ovaj dan. Kako je istekla Dragica Mihajlović energetski menadžer opštine Negotin, želja organizatora je da se deca više druže i igraju u prirodi, a da se vrema boravka pored računara svedu na minimum.

Kаo izrаz podrške politici energetske efikаsnosti i korišćenjа obnovljivih izvorа energije, Opštinа Negotin je potpisаlа „Povelju grаdovа i opštinа o energetskoj efikаsnosti“, sа predstаvnicimа Stаlne konferencije grаdovа i opštinа i Progrаmа zа rаzvoj Ujedinjenih nаcijа. Potpisivаnjem Povelje, opštinа Negotin je preuzelа obаvezu dа аktivno promoviše nаčelа i politiku energetske efikаsnosti, znаčаj korišćenjа obnovljivih izvorа energije i efikаsno gаzdovаnje energijom, kаko u jаvnim zgrаdаmа i komunаlnim sistemimа, tаko i domovimа svih grаđаnа i u poslovnom sektoru. Opštinа Negotin nа ovаj nаčin želi dа pošаlje poruku i iskаže spremnost dа doprinese boljoj i održivoj energetskoj budućnosti opštine, а nа dobrobit svih grаđаnа.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts