петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Google pretrage o Zaječaru i okolini

Google pretrage o Zaječaru i okolini

Alat Google trendovi (Google Trends) laike može da zabavi. Upotrebljen kao oruđe u rukama stručnjaka, međutm, on pomaže da SEO optimizacija vaše internet prezentacije bude izvedena uspešno, i da se vaš sajt nađe u vrhu rezultata Google pretraga.
Odgovor na pitanje kako se to tačno radi dobijamao u agenciji Neparno 10, specijalizovanoj za oblast digitalnog marketinga. Najbolje je rešenja ilustrovati podacima. Ako se uzme u obzir teritorija istočne Srbije i vremenski period od poslednjih godnu dana, najveće interesovanje srpske javnosti vlada za Zaječar. Drugi pojam po broju pretraga je Bor, a zatim, uz
ozbiljan zaostatak, Knjaževac, pa Negotin. Uz Zaječar, u vremenski ograničenom trajanju, veliki broj upita u pretragama odnosio se na pojmove „Bili Idol Zajecar“, „Capitol park Zajecar“, „gitarijada zajecar 2018“. Za Zaječar su se interesovali građani okolnih mesta, ali i Niša, Pirota, Beograda, Novog Sada… Ubedljivo najviše pretraga vezanih za Bor odnosilo se na Lidl, i na aferu, hapšenje i ostavku zamenika gradonačelnika. Borani će sigurno znati zbog čega su im važni Tehnomedia, Imunolab i Metalka, koji su u vrhu po pretragama, uz Centar za kulturu i Rudarsko-topioničarski basen Bor.
U Negotinu se veći broj upita odnosio na pojmove „opštinska liga Negotin“ i „Klub 501“, u Knjaževcu se izdvojio Festival mladih 2018, a u Kladovu Etno festival Kladovo 2018. i Osnovna škola „Vuk Karadžić“. „Izbori u Majdanpeku“ su pretraga sa najvećim naglim rastom u ograničenom
vremenskom periodu za ovu opštinu. Boljevac se najviše pominjao u Google pretragama u prvoj nedelji septembra i poslednjoj nedelji decembra, a istaknuti pojam u istočnoj Srbiji u prvoj nedelji avgusta bio je „poplave Žagubica“. Veoma je zanimljiv podatak da korisnike interneta, konstantno, najviše interesuje vremenska prognoza za svaki grad, opštinu i manje mesto istočne Srbije.
Zašto je napred navedeno bitno?
Podaci koji su izneti ilustruju da se sve na internetu beleži. Uz pomoć samo jednog klika, na primer, možete saznati da li za vaš proizvod ili uslugu, odnosno grupu proizvoda, postoji veće interesovanje u Boru ili Zaječaru, Beogradu ili Novom Sadu, Nišu ili Subotici. Za oglašavanje na internetu, pored preciznog ciljanja segmenata kupaca na delu lokalnog tržišta, važno je na kom portalu je oglas najbolje postaviti, u kom mesecu, u koje doba dana.
Google trendovi ne zovu se slučajno tako. Oni pokazuju tendencije i razvoj interesovanja za određene pojmove u vremenu – njihov rast ili opadanje. Pojedini će, kao mnogi koje smo naveli, samo „bljesnuti i ugasiti se“, a neki će ostati trajno popularni. Ukoliko se svi dostupni podaci analiziraju, agencija za marketing će vam dati stručno mišljenje, i predložiti veoma suptilne metode uticaja na internet javnost. Na primer, ukoliko određene značajne reči koristite u tekstovima svojih internet prezentacija, vaš sajt će biti vidljiviji korisnicima. Na taj način, stići ćete do željenih rezultata – rasta pažnje potencijalnih kupaca, sa velikom verovatnoćom da će se jedan deo njih opredeliti baš za vaše proizvode ili usluge.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts