субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Boljevac: Završen projekat „Šumski vatrogasci“

Boljevac: Završen projekat „Šumski vatrogasci“

Opština Boljevac je u saradnji sa partneriskom opštinom Kula u Bugarskoj, realizovala projekat iz programa prekogranične saradnje iz oblasti prevencije i zaštite od šumskih požara. Vrednost projekta za obe partnerske opštine iznosi oko 600 hiljada evra, a finansiran je iz IPP-a fondova Evropske unije. Osim nabakve opreme i vatrogasnog vozila, kroz projekat je realizovana i obuka za volontere u Boljevcu i Kuli.

Jedan od projekata iz programa prekogranične saradnje sa Bugarskom, koji je opština Boljevac realizovala tokom prethodne godine je zaštita od šumskih požara na širem pograničnom području. Zbog učestalosti požara, projekat „Šumski vatrogasci“ je značajan u oblasti prevencije, kao i u efikasnom delovanju na terenu i zaštiti stanovništva i imovine. Šumski resursi na području Boljevca predstavljaju najveći prirodni potencijal .

Osim opštine Kula ,kao predstavnik civilnog sektora, partner na projektu je i Asocijacija za upravljanje krizama iz Sofije, koja je omogućila obuku volontera za delovanje u situacijama izazvanim šumskim požarima. Tehnička opremljenost , nabavka savremenih vatrogasnih vozila i izrada zajedničkog prekograničnog akcionog plana za borbu protiv šumskih požara, najznačajniji su sadržaji ovog projekta.

Ukupna sredstva koje je Evropska unija iz predpristupnih fondova izdovjila za realizaciju ovog projekta u dvema pograničnim opštinama, iznosi blizu 600 hiljada evra.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts