уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
ZAJEČAR: Održana još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi, sledeća 26. decembra

ZAJEČAR: Održana još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi, sledeća 26. decembra

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba koja ima više od 18, a manje od 65 godina, a kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila. Zaječar je daleko poznat po velikom broju akcija dobrovoljnog davanja krvi te su iste veoma posećene.

„Naredna akcija je 26. Decembra. Sada su akcije malo češće zbog toga što se oko novogodišnjih praznika, pogotovo u decembru i januaru, javlja nestašica krvi pa su veće količine krvi potrebnije. U januaru nas takođe očekuje veliki broj akcija“, rekla je Irena Mladenović iz Crvenog krsta Zaječar.

Novitet je da od skoro na društvenoj mreži Facebook postoji stranica Dobrovoljni davaoci krvi putem koje se građani mogu informisati o svim narednim akcijama.

U utorak 11. decembra ovakva akcija bila je organizovana u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Gamzigrad.

Interval između davanja krvi je 3 meseca za muškarce, a 4 meseca za žene. Većinu dobrovoljnih davalaca krvi čine muškarci sa 73,5%, dok su žene zastupljenje u manjem procentu, što je uobičajeno i u drugim zemljama.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts