петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru obeležen Dan vojnih veterana

U Zaječaru obeležen Dan vojnih veterana

Primirje u Prvom Balkanskom ratu potpisano je 4. decembra 1912. godine, te se ovaj dan obeležava u čast vojnih veterana. Tim povodom na zaječarskom Spomeniku palim borcima Timočke Krajine položeni su venci i cveće.

„Na današnji dan 1912. godine potpisano je primirje u Prvom Balkanskom ratu između saveznika Kraljevine Srbije, Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Bugarske sa jedne i Otomanske carevine, kao poražene, sa druge strane. Tada je oko 400 000 boraca vojske Kraljevine Srbije postalo stari ratnik, ili po savremenom terminu veteran,  a brigu o veteranima i zadovoljenju njihovih potreba je preuzelo Vojno ministarstvo“, rekao je pukovnik Vladica Vučković, komandant garnizona Zaječar.

On je naglasio da Vojska Srbije nije i nikada neće zaboraviti svoje pripadnike koji su poginuli, ranjeni ili na bilo koji drugi način dali doprinos slobodi otadžbine.

„Vojska je na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu. Nažalost, cena slobode je često veoma skupo plaćana, ali moram istaći da nijedna žrtva za slobodu otadžbine nije uzaludna. Štaviše ona je dokaz date zakletve narodu i otadžbini i uverenja da je ona osnov napretka i bolje budućnosti“, izjavio je Vučković.

Vence su položili predstavnici grada Zaječara, boračkih organizacija i članovi porodica poginulih pripadnika Vojske.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts