среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Izgradnja kotlarnica na bioenergiju

Zaječar: Izgradnja kotlarnica na bioenergiju

Projektom „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“ koji grad Zaječar realizuje u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ planirana je izgradnja dve kotlarnice od kojih će jedna biti na Kraljevici, u blizini fudbalskog stadiona, a druga u okviru Medicinskog centra Zaječar. Na Kraljevici bi se gradio mali sistem daljinskog grejanja kapaciteta 0,75 megavata, sa mogućnošću da se taj kapacitet proširi na 1 megavat zbog planirane izgradnje još nekih objekata, rekao je gradonačelnik Boško Ničić. Dok će kotlarnica u okviru Medicinskog centra biti kapaciteta 2,2 megavata.

Gradonačelnik je istakao da su mašine za preradu sečke već stigle, a on pretpostavlja da će do sezone 2020/2021. biti puštene u rad elektrane. Suština rađene studije od strane GIZ-a jeste da se utvrdi sa kolikim kapacitetima biomase Zaječar raspolaže.

Kako je rečeno na ovom sastanku, obzirom da se može zaboraviti na grejanje mazutom nakon 2021. godine, ovakva vrsta grejanja je idealno rešenje.Svi detalji projekta uskoro će biti dostupni javnosti na sajtu GIZ-a.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts