понедељак, 21 септембра, 2020

20 godina sa vama
Kakav je položaj osoba sa invaliditetom u Zaječaru i šta im je potrebno?

Kakav je položaj osoba sa invaliditetom u Zaječaru i šta im je potrebno?

U okviru istraživanja koje je Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize Zaječar izvršilo na teritoriji grada i sela Grljan, Zvezdan i Velika Jasikova dolazi se do zaključka da su neki od najvećih problema i potreba osoba sa invaliditetom nepristupačnost raznim institucijama i da je neophodno uvesti neke usluge koje bi im olakšale svakodnevicu. Tačni rezultati istraživanja biće objavljeni 3. decembra kada se obeležava Svetski dan osoba sa invaliditetom, a tom prilikom biće organizovana, sada već tradicionalna, manifestacija Pesmom na dar.

„Cilj istraživanja je da utvrdimo probleme i potrebe osoba sa invaliditetom, ali i na čemu treba da se radi kako bi se poboljšao njihov položaj. Istraživanje je rađeno na uzorku od 30 ispitanika i možemo reći da je nepristupačnost istaknuta kao najbitnija jer kada se pogleda u Zaječaru mnoge institucije nisu pristupačne osobama sa invaliditetom, čak ni bolnica nije u potpunosti pristupačna, mnoge stambene zgrade nemaju liftove i prilazne rampe“, rekao je Ivan Simić sekretar Društva obolelih od cerebralne i dečije paralize Zaječar.

Napomenuto je i da su potrebne određene usluge koje bi osobama sa invaliditetom pomogle pri svakodnevnim obavezama, ali i olakšale njihovim porodicama u kojima uvek jedan član mora da brine o toj osobi.

Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize uspešno je realizovalo projekat u kome su kroz pomoć pri kućnim poslovima pomogli svojim članovima. Uokvirima svojih nadležnosti ovo društvo pokriva teritoriju Timočke Krajine i trenutno ima 96oro registrovanih članova.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts