четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Otvoreni 27. Dani Zorana Radmilovića predstavom zaječarskog pozorišta

Otvoreni 27. Dani Zorana Radmilovića predstavom zaječarskog pozorišta

Festival u čast, velikom glumcu i rođenom Zaječarcu, Zoranu Radmiloviću otvoren je u Zaječaru pred brojnom publikom. Tokom 9 festivalskih dana posetioci će imati priliku da vide predstave kao što su Balkanski špijun, Kralj Lir, Ustav Republike Hrvatske, Noćna straža i još neke.

„Tokom 9 festivalskih dana imaćemo priliku da vidimo najbolja pozorišta iz zemlje i regiona. Festival počinje predstavom našeg pozorišta, tu su 4 narodna pozorišta iz Beograda, Sarajeva, Banja Luke i Sofije, što nam je posebno drago. Tu je i Zoranovo matično pozorište Atelje 212 sa komadom Dušana Kovačevića“, rekao je na otvaranju 27. Dana Zorana Radmilovića direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić.

Čast da kaže par reči na otvaranju Zoranovih dana umesto gradonačelnika pripala je Episkopu timočkom Ilarionu: „Ovi Dani Zorana Radmilovića, koji se održavaju 27. godinu za redom, su još jedno svedočanstvo da ovaj grad ima svoju perspektivu.“

Audijencija i Vernisaž su dve neobične priče o intelektualcu koji je u sukobu sa društvenim sistemom. U Audijenciji, šef pivare na sve načine pokušava da ubedi Vanjeka da počne cinkari sam sebe, jer policija jednom nedeljno dolazi i traži izveštaje o njemu. U jednočinki Vernisaž taj isti lik dolazi u posetu svojim prijateljima koji su se priklonili vlasti, obogatili i koji ga ubeđuju da se odrekne svojih političkih i moralnih stavova, kako bi i on postao bogat, uspešan i srećan. Publici je predstavu izveo ansambl Narodnog pozorišta Timočke Krajine Zoran Radmilović, a igrali su Miloš Đuričić, Igor Borojević, Ana Bretšnajder i Miloš Tanasković. Zoranov brk pripao je Igoru Borojeviću za maestralno izvedenu ulogu Sladeka, šefa pivare.

„Uživao sam. Sve je bilo odlično. Malo je vremena, nažalost, ali uspeli smo da u tom kratkom periodu uradimo onoliko koliko smo mogli, u ovim okolnostima, u ovom stanju, u ovom izdanju. Nadam se da je sve bilo onako kako bi sve trebalo da bude. Posle predstave mi je teško da bilo šta kažem. Prazan sam emotivno, posebno posle nekoliko piva koliko sam popio posle predstave“, kroz šalu je rekao Igor Borojević, dobitnik Zoranovog brka.

„Verujte mi da se posle predstave uvek osećam kao da ništa u meni osim  kože. Upravo zbog te emocije i dvomesečnog rada u kome smo razmenili mnoga životna iskustva, pravili analize, uradili smo, po mom osećanju, jedan od najboljih komada napisan u drugoj polovini 20. veka po evropskim merilima jednog velikog dramskog pisca. Ovo je bio za mene poseban izazov, posebna emocija, zbog toga što mi je Vaclav Havel bio prijatelj dok sam studirao u Pragu“, rekao je Božidar Đurović, režiser predstave „Audijencija/Vernisaž“.

Tokom trajanja Zoranovih dana, pored brojnih propratnih aktivnosti, prvi put biće otvoren Festival malih pozorišnih formi koji se održava u Domu kulture u Kotlujevcu gde će publika imati priliku da vidi nagrađivane monodrame i duodrame.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts