петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
FELIX ROMULIANA: Stalnim radom do unapređenja ponude

FELIX ROMULIANA: Stalnim radom do unapređenja ponude

Unutar bedema Romulijana se prostire na 6,5 hektara površine, ne računajući sakralno memorijalni kompleks Maguru na brdu. Arheološka istraživanja započeta su 1953. godine pokazala su da u okviru gamzigradskih bedema postoji nekoliko palata i hramovaOd tada dosta se istraživalo i u planu je da se tako i nastavi.

„Lično nameravam da pokrenem neka nova istraživanja naredne godine, koja će se odvijati van bedema. Ne samo na osnovu preporuke koje su još pre 20 godina date, nego i zbog toga što je dosta malo odvajano. Drugo, sama činjenica da je Romulijana još uvek jedino srpsko arheološko nalazište koje je pod zaštitom Uneska iziskuje i malo drugačiji odnos države u smislu da bi država trebalo da stane iza nalazištau smislu redovnog finansiranja. Svakako ne bi trebalo da se oslanja samo na finansiranje Ministarstva kultrure, koje ne raspolaže nekim velikim sredstvima. To će biti istraživanje koje se neće odvijati unutar same palate, ali će biti, verujem vrlo atraktivno“, rekla je direktorka Narodnog muzeja Zaječar, Maja Živić.

Turistička ponuda Romulijane biće upotpunjena izgradnjom Vizitorskog centra u kome bi posetioci mogli da dobiju sve informacije o ovom lokalitetu. „S obzirom na redovnu proceduru Evropske komisije, sad na jesen krenuće se sa dopunjavanjem postojeće dokumentacije i izvesnim korekcijama, koje su neminovne. Ako sve to bude gotovo do sredine proleća, ja se nadam da će sledeće godine, najkasnije na leto početi izgradnja“, rekla je direktorka muzeja. „Ono što je jako dobro jeste da, s obzirom da je predviđeno da se on radi u dve, odnosno tri faze, novac će se automatski prenositi za sve faze što znači da će se raditi sinhrono. Znači, neće se čekati da se završi jedan deo, nego će se raditi drugi objekti, koji mogu da se grade, paralelno“, dodala je Maja Živić.

Za realizaciju projekta izgradnje Vizitorskog centra Evropska unija će izdvojiti 5 miliona evra, dok će 860 hiljada evra izdvojiti Vlada Republike Srbije i grad Zaječar. Izgradnja ovog centra biće od velikog značaja za očuvanje lokaliteta, ali i razvoj turizma u Zaječaru.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts