петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
5. Kamp klasične muzike počeo predavanjima u Zaječaru

5. Kamp klasične muzike počeo predavanjima u Zaječaru

Zaječar je na sedam dana postao centar klasične muzike u Srbiji, jer je okupio vrsne predavače iz ove branše i 24 učenika željnih znanja i usavršavanja. Po peti put Kamp klasične muzike održava se u Zaječaru, gde su, u okviru ove manifestacije, planirani i koncerti.

Prema rečima profesorke klavira Jokut Mihailović ovakvi kampovi veoma znače mladim umetnicima.

„Ovo je jedna alternativna metoda gde svako donese svoj program i učenici mogu dobiti jedan savetodavni način rada. Ne da ja sada popravljam nešto mnogo, jer oni rade sa dobrim profesorima, imaju celu godinu pred sobom, a ovde oni se druže kroz muziku, slušaju jedni druge i pokupe znanja“, reklao je Jokun Mihailović, vrsna profesorka klavira koja je jedan od predavača. Osim nje violinu predaje Marko Josifovski, Ljubiša Jovanović flautu, a na gitari učenike obučava profesorka Vera Grizović.

„Mi smo ovde uspeli da dovedemo najznačajnija imena iz sveta klasične muzike, a to su profesori koji rade na našim akademijama i oni su privukli muzičare da se jave i pohađaju kamp. Ovo je kao da zasejete neku biljku pa ona raste i daje plod. Ovo je dalekosežni rad i rezultat će se videti za par godina, a i već se vidi. Pre svega deca imaju mogućnost da sarađuju sa profesorima, što će unaprediti njihova znanja i umeća“, naglasio je Milan Dujmović, direktor kampa i direktor Srpskog muzičkog centra.

Cilj kampa je popularizacija klasične muzike i edukacija đaka muzičkih škola. „Moram da priznam da je klasična muzika jako nezastupljena u našem kraju. Nema dovoljno tih manifestacija klasične muzike i to ne samo u Zaječaru, nego u celoj Timočkoj Krajini, izuzev Mokranjčevih dana. Kamp smo osmislili da i naš grad malo oplemenimo“, rekao je Stanoje Jovanović, umetnički direktor Kampa klasične muzike.

Kamp je otvorenog karaktera, te svi profesori muzike,đaci ili zainteresovani mogu da prisustvuju i predavanjima kao pasivni posmatrači. Predavanja su organizovana u periodu od 10 do 14 časova i u popodnevnom terminu od 16 do 18 sati.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts