петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Koje nas kulturne manifestacije očekuju tokom leta?

Zaječar: Koje nas kulturne manifestacije očekuju tokom leta?

Kulturne manifestacije koje su planirane tokom letnjeg perioda obogatiće turističku ponudu grada Zaječara, a već 7. jula održaće se dve manifestacije kojim se obeležava Dan ustanka u Drugom svetskom ratu. Ivanjdanski uranak na Bratujevcu biće obeležen polaganjem venaca, nastupom Kulturno umetničkog društva „Penzioner“ i raznim sportskim takmičenjima, dok će istog dana u Rgotini biti organizovan 7. Ivanjdanski sabor.

„Ove godine želimo da pokrenemo neke manifestacije u selima u kojima ih nije bilo nikad ili ih nije bilo zadnjih decenija. Tako će u Grlištu 13. jula biti održani 1. Petrovdanski dani, a već razgovaramo sa predstavnicima Metriša i Velike Jasikove. 14. jula ćemo u  Velikom Jasenovcu održati šesto po redu Jasenovačko leto, nakon toga 21. jula 8. Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha u Dubočanu i mnogo toga još“ najavio je Vladimir Đuričić, v.d. direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

35. Tradicionalni sabor frulaša u Grljanu biće održan 27. i 28. jula. Nastupiće muzički interpretatori iz različitih krajeva Srbije koji će svirati na izvornim muzičkim instrumentima kao što su kaval, gajde, duduk, okarina, frula.

Etno festival „Vražogrnački točak“, 36. po redu, planiran je za 3. i 4. avgust, a i ove godine biće revijalnog karaktera. U Šipikovu 5. avgusta biće organizovan 15. Ilindanski sabor, a 18. avgusta 46. Hajduk Veljkovi dani u Lenovcu.  

Osim seoskih manifestacija ova ustanova tokom letnjih dana organizovaće kulturne događaje na teritoriji Zaječara i Gamzigradske Banje. Tako će u prvoj polovini jula biti priređena 13. Međunarodna izložba fotografija „Ekološka istina“, treći po redu Dani Gamzigradske Banje, ali i 25. Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ od 20. do 30. avgusta. Na antičkom lokalitetu Feliks Romulijana i ove godine održaće se Međunarodna filozofska škola. Pokrovitelj svih manifestacija je grad Zaječar.

 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts