субота, 27 априла, 2024

20 godina sa vama
Od rekreativnog sporta do medalja! Kako se postaje uspešni bodibilder

Od rekreativnog sporta do medalja! Kako se postaje uspešni bodibilder

Srđan Pešić bodibildingom je počeo da se bavi pre desetak godina zbog zdravstvenog stanja, a aktivan takmičar je od 2011. godine kada je prvi put stao na binu pred mnogo ljudi. Trema je bila velika u početku, ali sada mu je poziranje pred publikom postalo rutina. Za sedam godina, koliko se takmiči, osvojio je oko 40 medalja.

„2012. sam bio treći na Maxximum Open-u u Sloveniji, 2013. ili 2014. osvojio sam Internacionalno takmičenje Brčko u Bosni, bio sam jednom četvrti a jednom treći na Balkanu. Dva puta sam bio vice-šampion Srbije u bodibildingu, a osvojio sam više manjih takmičenja“, skromno je rekao Srđan Pešić, bodibilder iz Zaječara. „Takmičenje izgleda tako što izlazimo na binu, gde zauzimamo razne poze na osnovu kojih nas sudije ocenjuju. Postoji 6 poza, a kriterijumi za ocenjivanje su izgled, razvijenost u masi, odnosno koliko je takmičar izdefinisan, vaskularnost se ocenjuje. Važno je da ima što više mišića, a što manje telesne masti“, dodao je Pešić.

Srđan se trenutno takmiči u bodi klasik kategoriji, odnosno visinskoj kategoriji za takmičare visoke do 1 metra i 80 centimetara. Na poslednjem takmičenju u Jagodini, u konkurenciji od 10ak takmičara iz njegove kategorije, osvojio je drugo mesto, a u narednom periodu pripremaće se za takmičenja koja počinju u oktobru.

„Poslednjih nedelju dana pre takmičenja najteže su pripreme. Tokom jednog dela unosimo dosta tečnosti, pije se po 10 litra vode dnevno, i tada smo na 0% hidrata. Nekoliko dana pre takmičenja je najteže i tada vodu uopšte ne unosimo, samo ugljene hidrate, a proteine takođe smanjimo“ rekao je ovaj sportista.

Pored bodibildinga ovaj mladi čovek radi u jednoj fabrici u Zaječaru koja mu je do sada pružala veliku podršku u bavljenju ovim sportom. Pomagali su mu i razni sponzori, ali i sam grad Zaječar. Srđan u slobodno vreme drugim mladim ljudima daje savete i smernice kako da na pravi način razviju svoje telo ne bi li bili zdravi i zadovoljni svojim izgledom.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts