понедељак, 13 маја, 2024

20 godina sa vama
Narodna verovanja za petak 13.

Narodna verovanja za petak 13.

Prema narodnim verovanjima  petak 13. se smatra danom koji donosi nesreću, te mnogi misle da je ovaj dan baksuzan pa neće prolaziti ispod merdevina i preći ulicu ukoliko im put prepreči crna mačka, jer bi to značilo lošu sreću, ali bi podvili neki deo garderobe kako bi se od malera zaštitili. Mnogi su sujeverni pa na taj dan menjaju posteljinu kako ne bi imali košmare, ne seku nokte, ne idu na put i ne započinju nikakav posao.

Istorijski gledano, dosta se nesrećnih događaja desilo tokom petka 13. Francuski kralj Filip IV pohapsio je i na lomači spalio sve tadašnje viteze templare u petak 13. oktobar 1307. godine. Na petak 13. ubijeni su dvojica američkih predsednika, Abaham Linkoln i Džon Kenedi, a o ovom danu se i u Bibliji govori, jer su tada Adam i Eva izbačeni iz raja. Poznata je i priča o 12 Isusovih apostola i Judi kao 13.

Praznoverice u vezi s brojem 13 vrlo su rasprostranjene i danas – u nekim hotelima ne postoji soba s tim brojem, mnoge visoke zgrade “nemaju” 13. sprat već “skačemo” direktno s 12. na 14. a u nekim aviokompanijama su rešili da izbace pločicu s nesrećnim brojem sa reda sedišta na kojem bi trebalo da stoji.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts