субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Iznesite posudu sa vodom – pomognite životinjama tokom vrućina

Iznesite posudu sa vodom – pomognite životinjama tokom vrućina

Vreli, letnji dani kako utiču na zdravlje ljudi, tako ne pogoduju ni životinjama. Samo nekoliko minuta je dovoljno životinji na jakom suncu da doživi toplotni udar, a stručnjaci savetuju da je tada najbolje brzo pomoći nemoćnoj životinji.

“Mi iz udruženja Beta znamo ulične životinje i sve je nekako priliv novih, kao da ih neko iz drugih gradova i sela dovozi nove koji se ne snalaze u gradu. To su životinje koje ne znaju gde su česme, a mi ih u Zaječaru imamo puno. Tim životinjama koje ne mogu da se snađu za vodu značila bi puno posudice sa vodom, eventualno neka hrana. Dešavalo se da se mnogi sugrađani bune što se životinje hrane na ulici, ali ti sugrađani ne znaju da ukoliko je životinja sita, da je ona manje agresivna. Kad se najede ona legne da spava, tako da apelujemo na građane da što se tiče vode pomognu. Takođe apelujemo na ljude koji drže vezane pse da im omoguće hlad i produže lanac”, rekla je Ivana Đokić iz Udruženja “Beta” Zaječar.

Da je kod psa došlo do toplotnog udara možete primetiti po simptomima kao što su ubrzano dahtanje, svetlo crveni jezik, crvene ili blede desni, debela i lepljiva pljuvačka, slabost, vrtoglavica, povraćanje, dijareja, šok i koma.

Ako želite da rashladite psa polako ga hladnom vodom prskajte od šapa lagano prema prsima, a ne od glave i predela blizu srca. Kako bi letnji dani napuštenim životinjama na ulici bili lakši, svako može ispred svoje zgrade ili dvorišta ostaviti posudu sa vodom i nešto hrane.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts