уторак, 16 априла, 2024

20 godina sa vama
3. i 4. avgusta održaće se 36. Vražogrnački točak

3. i 4. avgusta održaće se 36. Vražogrnački točak

Priliku da uživaju u izložbi slika Leposave Đalić i Gorana Pejčića, ali i kulturno umetničkom programu koji su pripremili Kulturno umetničko društvo „Sloga“ iz Vražogrnca, Folklorna sekcija Društva Roma Zaječar i Etno grupa „Izvor“ iz Vranja imaće posetioci 36. „Vražogrnačkog točka“ u petak 3. avgusta. Istog dana od 17:30 časova biće otvorena izložba domaće radinosti, najavili su organizatori.

„Tradicionalna smotra narodnih običaja je jedinstvena po tome što se akcenat stavlja na očuvanje starih običaja u onom njihovom izvornom obliku. U porti crkve Sv. Trojice neće biti bine, nego će se manifestacija dešavati na travi. Znači nema klasične pozornice, nema betona, dasaka jer su se običaji nekada izvodili na travi“, rekao je Nenad Petković, član organizacionog odbora 36. smotre Vražogrnački točak.

Posetioci će imati priliku da se voze fijakerom i da prošetaju srpskom etno kućom, a ove godine organizovana su i takmičenja. „ Od ove godine, uz saglasnost Saveza amatera Srbije vršiće se selektiranje najboljeg folklorne grupe za Republičku smotru narodnog stvaralaštva u Gornjem Milanovcu“, dodao je Petković.

U subotu 4. avgusta program počinje od 17 časova dočekom učesnika i takmičenjem u pripremi gulaša, nakon čega sledi defile učesnika i nastupi kulturno umetničkih društava „Sloga“ iz Vražogrnca, „Petar Radovanović“ iz Zlota, „Đorđe Genčić“ Veliki Izvor, „Graničar“ Halovo, „Ilinsko vrelo“ Ilino, zatim „Podgorac“ iz Podgorca, „Gradec“ iz Gradskova, „Pervaz“ iz Trgovišta, „Braća Trajić“ iz Starčeva i „Prerast“ iz Štubika.

Organizatori su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Turistička organizacija grada Zaječara i Mesna zajednica Vražogrnac, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts