петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječarci razgovarali sa astronautima

Zaječarci razgovarali sa astronautima

Mladi Zaječarci, po prvi put u Srbiji, imali su priliku da postave par pitanja astronautima u Međunarodnoj svemirskoj stanici. Posle detaljnog spremanja pitanja zbog slabe veze uspeli su da samo par pitanja postave astronautu Rikiju koji im je odgovarao. Luka Nikolić je je pitao da li se oni u Međunarodnoj svemirskoj stanici bave nekim sportom, a Sofiju je interesovalo koliko dugo astronauti spavaju.

Prema rečima Dragana Manojlovića, predsednika Radio-kluba „Timok“ još septembra je poslat zahtev da se Zaječarci priključe ovom projektu. Nakon čega je usledilo ugovaranje termina, testiranje opreme i sama priprema za uspostavljanje veze.

Međunarodna svemirska stanica je zajednički projekat svemirskih agencija Sjedinjenih američkih država, Rusije, Japana, Kanade i 11 evropskih zemalja članica Evropske svemirske agencije, a trenutno se u njoj nalazi 16 članova posade.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts