четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Naučnica Anđelka Zečević posetila zaječarske srednjoškolce

Naučnica Anđelka Zečević posetila zaječarske srednjoškolce

IT sektor veoma brzo se razvija u celom svetu, ali je daleko više muškaraca koji u njemu rade nego žena. U okviru projekta “Ženski potpis” sa učenicama Tehničke škole u Zaječaru popričala je mlada naučnica Anđelka Zečević i prezentovala im programiranje kao jednu od mogućnosti za karijeru.

Anđelka Zečević je student završne godine doktorskih studija na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde radi kao asistent na katedri za računarstvo i informatiku. Teme kojima se bavi spadaju u domen inteligentne obrade teksta, discipline koja se koristi u rešavanju zanimljivih zadataka kao što su pronalaženje informacija, na primer, o poznatim naučnicama, prepoznavanje nepoželjne pošte ili automatsko prevođenje na željeni jezik. Projekti na kojima je do sada radila su bili u vezi sa pretragom istorijskih dokumenata, detekcijom plagijata, unapređivanja sistema za predviđanje dijagnoza pacijenata i određivanja sentimenata novinskih kolekcija. Anđelka radi i kao asistent na katedri za Računarstvo i informatiku gde drži vežbe iz kurseva koji se tiču veb programiranja i razvoja modernih veb aplikacija, mašinskog učenja i naučnog izračunavanja.

Ona je ovim povodom sa srednjoškolcima Tehničke škole u Zaječaru podelila svoja iskustva, ali ih i posavetovala na šta treba obratiti pažnju kada biraju fakultet i svoje buduće zanimanje.

“Ideja je pre svega bila da danas predstavim računarstvo i informatiku kao jednu interektivnu, vrlo živu discipline i jedan mali projekat koji vodi Centar za promociju nauke koji se zove “Hipatija”, rekla je Anđelka Zečević sa  Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu.

Prema rečima Selene Ristić Vitomirović, “Ženski potpis” je od prošle godine počeo da promoviše žene u nauci kroz film koji je tada snimljen. Na taj način je stavljen akcenat na žene koje su uradile nešto značajno u istoriji, a koje se ne mogu naći u udžbenicima.

“Dovesti naučnice, devojke, žene koje su jako uspešne u svom poslu, a zahvaljujući svome obrazovanju u našoj zemlji je jako važno za mlade ljude koji nemaju više motivaciju da uče, ne smatraju da je fakultet merilo njihovog daljeg uspeha, niti pravi put. Iz tog razloga želimo d aim ukažemo na to da je obrazovanje i dalje pravi put za uspeh”, istakla je Selena Ristić Vitomirović ispred Dečijeg centra.

Anđelka je prva od 5 naučnica koje će u okviru projekta „Ženski potpis“ posetiti Zaječarce. Ovaj projekat Dečijeg centra trajaće do novembra, a podržala ga je Ekumenska inicijativa žena iz Omiša.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts