субота, 27 априла, 2024

20 godina sa vama
Učenici i nastvanici Osnovne škole „Branko Radičević“ u Negotinu obeležili Dan planete Zemlje

Učenici i nastvanici Osnovne škole „Branko Radičević“ u Negotinu obeležili Dan planete Zemlje

Učenici i nastvanici Osnovne škole „Branko Radičević“ u Negotinu obeležili su u subotu, 21. aprila Dan planete zemlje.

Dan planete Zemlje obeležava se u više od 150 zemalja širom sveta,ovaj dan obeležava se različitim manifestacijama i akcijama koje imaju za cilj da skrenu pažnju građanima na značaj očuvanja životne sredine. U mnogim zemljama u svetu, na taj dan organizuju se akcije koje imaju za cilj promenu ekološke svesti i u kojima, prema nekim podacima, svake godine učestvuje više od pola milijarde ljudi. Neke od poruka obeležavanja tog datuma su i želja za stvaranjem nove, „zelene“ ekonomije, kao i usmeravanje svetskog obrazovnog sistema ka problemima koji se tiču ekologije. Svrha obeležavanja ovog dana jeste da se upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene.

Ovaj dan posvećen Planeti u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja. Dan planete Zemlje obeležen je i u Srbiji, nizom akcija koje su usmerene na upoznavanje građana sa problemima s kojima se suočavaju ekosistemi, ali i zagađene urbane zone i način na koji se može poboljšati stanje životne sredine.

Dan planete Zemlje obeležava se i u našoj zemlji, u Negotinu su ove subote učenici i nastavnici Osnovne škole Branko Radičević organizovali akcije uređenje školskog dvorišta, što predstavlja svojevsan primer jačanje ekološke svesti kod učenika. Njima su se pridružili i roditelji, kao i vatrogasci negotinske vatrogasne jedinice i prijatelji iz Trgovinskog preduzeća „Tekijanka“.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts