петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Obeležen dan Vojske Srbije u Zaječaru

Obeležen dan Vojske Srbije u Zaječaru

Polaganjem venaca i cveća na spomenik palim borcima Timočke Krajine u centru grada danas je otpočela svečanost obeležavanja dana Vojske Srbije koji se slavi u znak sećanja na dan kada je 1815 godine na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak protiv otomanske vlasti gde su položili položili delegacije komande garnizona Zaječar, predstavnici grada, boračkih organizacija i članovi porodica poginulih pripadnika vojske.
A ovaj značajan datum kasnije je obeležen svečanom smotrom profesionalnih pripadnika zaječarskog garnizona na posebno uređenom prostoru na popovoj plaži.
Prema rečima potpukovnika vladice Vučkovića komandanta garnizona Zaječar, sa državnog i vojnog aspekta ovaj datum prepoznat je kao jedan od istorijskih prekretnica koje je dovelo do stvaranja savremene srpske države i moderne i efikasne srpske vojske. Na svečanoj ceremoniji gradonačelnik Zaječara Boško Ničić poručio je da je vojska Srbije oduvek kod građana uživala najveće poverenje jer uz vojsku građani osećaju mir i sigurnost, da ima ko da brani njih, ali državu u kojoj žive.
 
Svečanost povodom Dana vojske danas je održana je u Novom Sadu, Pančevu, Nišu, Kraljevu i Kruševcu, a na svečanosti u Zaječaru je zaključeno da je veliko interesovanje za dobrovoljno služenje vojnog roka, zaposlenje u svojstvu profesionalnog vojnika i školovanje u Vojnoj gimnaziji i na Vojnoj akademiji najbolja potvrda da je poverenje građana u vojsku Srbije veliko i da vojna profesija u očima mladih i dalje zauzima istaknuto mesto.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts