понедељак, 29 априла, 2024

20 godina sa vama
Izašao je novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu

Izašao je novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu

Novi pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu izašao je početkom aprila, a glavna novina u  odnosu na prošlu godinu je promena broja grla za ostvarivanje podsticaja.Podsticaj je sada udvostručen i iznosi 10.000 dinara po grlu, dok su ostala direktna plaćanja ostala na nivou prošlogodišnjih.

Poljoprivrednici koji predaju mleko dobijaće premiju od 7 dinara po litru istakao je Saša Stamenković savetodavac za agroekonomiju Poljoprivredne savetodavne stručne službe „Agroznanje“ iz Zaječara.Prema njegovim rečima za kvalitetne priplodne mlečne i tovne krave, kao i tovne bikove isplaćivaće se podsticaji u iznosu od 25.000 dinara po grlu, podsticaj i namenjeni poljoprivrednim proizvođačima koji se bave čuvanjem krava za uzgoj i teladi za tov,  to su neumatičena grla, ove godine su duplirani u odnosu na prošlu i iznose 10.000 dinara po grlu.

Isti iznos od 10.000 predviđen je i za tovnu junad po grlu, a 2000 za jagnjad,  koliko i za jarad, odnosno 1.000 dinara za tov svinja po grlu. Stamenković ističe da će podsticaj za kvalitetne priplodne ovce i ovnove, koze i jarčeve biti isplaćivani u iznosu od 7.000 dinara po grlu dok će za kvalitetne priplodne krmače i nerastove biti izdvojeno 10 hiljada dinara po grlu.

Uslov za ostvarivanje prava na podsticaje u ovoj godini je promenjen u odnosu na prošlu tako da poljoprivrednici moraju da imaju najmanje tri kvalitetne priplodne mlečne krave, dok u područjima sa otežanim uslovima rada najmanje dve, zatim tri kvalitetne priplodne tovne krave ili bika, 30 kvaliteth priplodnih ovaca ili ovnova, 10 kvalitetnih priplodnih koza ili jarčeva, odnosno 10 kvalitetnih priplodnih krmača ili nerastova.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts