петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Danas je Svetski dan obolelih od Parkinsonove bolesti: Zaječarac Miroslav Jovanović (66) sa njom živi punih 10 godina

Danas je Svetski dan obolelih od Parkinsonove bolesti: Zaječarac Miroslav Jovanović (66) sa njom živi punih 10 godina

Svetski dan Parkinsonove bolesti obeležava se danas, 11. aprila, kako bi se skrenula pažnja javnosti na probleme sa kojima se suočavaju oboleli, njihove porodice, ali i rušenja predrasuda šire zajednice. Procenjuje se da u Srbiji od ove bolesti boluje oko 25.000 ljudi, dok u Evropi ovaj zdravstveni problem ima nekoliko miliona ljudi.

Zaječarac Miroslav Jovanović se sa ovom neizlečivom bolešću živi već punu deceniju, a njegova supruga  ističe da je borba neminovna je r se nazad ne može. Miroslavu J ovanović u lekari su davne 2008. godine konstatovali da boluje od Parkinsonove bolesti, zbog čega je morao biti penzionisan.Iste godine doživeo je jak moždani udar, a potom 2011. još jedan, a onda su usledile Alchajmerova bolest, demencija, operacija sa urološke strane i brojne infekcije.Svesna da poboljšanja kod ovakve bolesti nema, njegova supruga Dobrila ne prestaje da se bori.Ali nažalost Miroslava polako prestaje i da govori, jer mi se grlo steže i javljaju otekline.Dobrila i Miroslav mesečno žive sa primanjima od 20.000 dinara,  ali zbog skupih lekova koje Miroslav neizostavno i svakodnevno mora da koristi njima za život ostane jako malo.Iako njen suprug ima prava na brojne povlastice kod svih javnih preduzeća, sluha kako kaže Dobrila, za njih u Zaječaru gotovo niko nema. Jedino su im u susret izašli mobilni operateri, dok ostale račune moraju plaćati u punom iznosu. Parkinsonova bolest kod Miroslava budi i njegovu agresivnu stranu pa je Dobrili često znao da nanese i telesne povrede. Međutim kako se već godinama sa njim zajedno bori, lekari su je naučili i kako da sve to lakše podnese. Uprkos svemu Dobrila ističe da će se za Miroslava boriti sve dok bude imala snage jer da razmišlja kako kaže ne želi već živi samo od danas za sutra.


Snagu da prežive sve što ih je snašlo daju im uspomene i ćerka i unuka koji žive u Nišu a svima poručuje da Ne prestaju sa borbom i da budu uporni jer im u životu ništa drugo ne preostaje

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts