субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Kreće IPARD, prvi poziv za traktore 20. decembra

Zaječar: Kreće IPARD, prvi poziv za traktore 20. decembra

U Zaječaru je održana konferencija za štampu koju su zajednički organizovali Grad Zaječar, Agroznanje i RARIS, na kojoj su  predstavljeni očekivani uslovi prvog konkursa za nabavku traktora i mehanizacije čije se objavljivanje očekuje 20. decembra. Srbiji će uskoro biti na raspolaganju oko 230 miliona EUR kroz IPARD Program Evropske unije – Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja. Početak korišćenja IPARD sredstava u našoj zemlji biće značajan za poljoprivrednu proizvodnju  a grad Zaječar u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Agroznanje Zaječar i RARIS-om želi da na vreme informiše potencijalne korisnike IPARD-a iz regiona o planovima za sprovođenje IPARD-a, kao i očekivanim uslovima konkurisanja kako bi što više gazdinstava iz ovog regiona iskoristilo sredstva koja će biti na raspolaganju.

Najveće vrednosti koje IPARD donosi u nacionalne sisteme podrške poljoprivredi su predvidljivost i transparentnost isplate sredstava. Kako podrška poljoprivrednoj proizvodnji svake zemlje zavisi od procenta rasta BDP-a i opšteg napretka nacionalne ekonomije, tako se i poljoprivredni budžet modifikuje u skladu sa trenutnim okolnostima.Suština IPARD-a se svodi na dve stvari – kofinansiranje i standarde. To su upravo elementi koji određuju ekonomsku aktivnost potencijalnog korisnika u najmanje pet godina posle realizovane investicije podržane IPARD sredstvima.IPARD podrazumeva da do 2020. godine sledi transfer sredstava u iznosu od 175 miliona evra.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts