субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Dan konačnog oslobođenja Zaječara u drugom svetskom ratu

Zaječar: Dan konačnog oslobođenja Zaječara u drugom svetskom ratu

Odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomenik poginulim borcima u drugom svetskom ratu, na spomen „Kosturnici“ na groblju u Zaječaru, danas je obeležen Dan konačnog oslobođenja Zaječara. U zajedničkoj grobnici u Zaječaru leže kosti  oko 1300 vojnika i oficira Crvene armije koja je 8. oktobra 1944. oslobodila Zaječar od Nemaca.

Grad je prvi put oslobođen 7. septembra, od strane Narodnooslobodilačke vojske i partizana. Istočna Srbija je tada bila važna maršuta i za Nemačku i za Sovjetski savez. Nemci su ojačali sve garnizone u Svrljigu, Knjaževcu, Zaječaru i Kladovu radi pravljenja fronta prema Sovjetskom savezu.  U Zaječaru je u to vreme bilo oko sedam hiljada neprijateljskih vojnika. Oni su bili dobro naoružani, a čitav grad je bio opasan zaštitom. Štab 23. divizije u koji su ušle sedma južnomoravska, 14. niška i deveta brigada iz Zaječara dobile su zadatak da oslobode istočnu Srbiju od Nemaca. Najveći teret je podnela deveta brigada jer je vodila gradski rat. Borba za oslobođenje se vodila 36 sati. Bila je to pobeda i u Zaječaru se slavila kao narodna pobeda. Partizani su se kasnije povukli zbog velikog broja Nemaca koji su se povlačili iz Grčke istočnom Srbijom. Kasnije se sa Rusima krenulo u oslobađanje čitave istočne Srbije i tadašnje Jugoslavije. 3. oktobra je oslobođen Bor, 8. oktobra Zaječar, 11. oktobra Boljevac. To je bilo trajno oslobađanje i Zaječara i čitave istočne Srbije.

 

 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts