уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Završena je ovogodišnja berba jabuke u Karbulovu

Negotin: Završena je ovogodišnja berba jabuke u Karbulovu

U Karbulovu je skoro završena ovogodišnja berba jabuka. Prema rečima proizvođača, suša je doprinela da plodovi budu manji, a kvalitet jabuke koja se koristi u industriji mnogo je bolji u odnosu na predhodne godine, te je i cena ove godine znatno veća i iznosi 20 dinara po kilogramu. Ako se ovogodinja cena takozvanih “ padavica“ uporedi sa prošlogodišnjom od 5 dinanara za kilogram, može se zaključiti da su proizvošači u tom delu dobro prošli, ali se još uvek čeka prava cena jabuke prve klase.

Srbija nije zemlja jabuka, ali ima sve preduslove da to postane, tvrde vodeći proizvođači u zemlji. Sa svojim geografskim položajem i vrlo povoljnim klimatskim uslovima naša zemlja bi mogla da bude daleko veći proizvođač ovog voća, nego što je to sada.  Jabuka izuztno dobro uspeva na ovom podneblju, te je s pravom zaštitni znak pojedinih mesta, poptu sela Karbulovo u opštini Negotin. Prepoznavši prednosti i benefite koje može doneti voćarska proivodnja, mnoga poljoprivredna gazdinstva u ovom selu usmerila su svoju proizvodnju ka voćarstvu, odnosno proizvodnji jabuke, poput porodice Lekić iz ovog sela. Lekići se voćarstvom bave dugi niz godina, i kako kažu to je posao za celu porodicu, od koga može da se dobro živi.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts