субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Obeležen značajan jubilej, 180 godina Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Srbovu

Obeležen značajan jubilej, 180 godina Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Srbovu

Uz blagoslov Nјegovog Pravosveštenstva Episkopa Тimočkog Ilariona, meštani Srbova, obeležili su značajan jubilej, 180 godina crkve Vaznesenja Gospodnjeg. Crkva u Srbovu podignuta je 1837. godine i osvećena od Episkopa timočkog Dositeja. Aprila 2015. godine, Episkop timočki Ilarion osveštao je novopodignutu crkvu-kapelu.

Na dan obeležavanja Ognjene Marije, u nedelju 30. jula, u prisustvu vernika i mnogobrojnih gostiju, u Srbovu, u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, priređena je velika svetkovina, osveštan je živopisa i održana je Sveta Arhijerejska liturgija koju je služio Episkop Timočki Ilarion uz pratnju hora Hrama Svete Trojice iz Negotina.

U poslednjih nekoliko godina uloženo mnogo novca u obnovu hrama, od toga najveći deo sredstava prikupili su sami vernici. Filipović Antanasko koji godinama živi i radi u inostranstvu, a rođen je u Srbovu, dao je veliki doprinos za obnovu seoske crkve, njega je sinod SPC odlikovao ordenom kralja Milutina, koji mu je ovom prilikom dodeljen. Sredstvima iz budžeta opštine Negotin, u sklopu priprema za obeležavanje 180 godina Crkve Vaznesenja Gospodnjeg, asfaltirano je 200 metara puta prema crkvi i 276 kvadrata platoa ispred crkvenog zdanja, a vrednost ovih radova je 1 614 800 dinara.

U okviru obeležavanja ovog značajnog datuma u foajeu Hrama otvorena je i izložba fotografija i crkvenih predmeta, koju je priredio Istorijski arhiv iz Negotina.

Završetkom ovogodišnjih radova crkva u Srbovu s ponosom može poneti epitet, jedne od najlepših crkvenih zdanja u opštini, koja punih 180 godina odoleva zubu vremena.

Related posts