уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
Otvorena izložba Arhiva Jugoslavije „Ličnosti i potpisi – autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije u galeriji Mokranjčeve kuće u organizaciji Istorijskog arhiva u Negotinu

Otvorena izložba Arhiva Jugoslavije „Ličnosti i potpisi – autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije u galeriji Mokranjčeve kuće u organizaciji Istorijskog arhiva u Negotinu

U sredu, 07. juna, sa početkom u 19 časova, u galeriji Mokranjčeve kuće u organizaciji Istorijskog arhiva u Negotinu, otvorena je izložba Arhiva Jugoslavije „Ličnosti i potpisi – autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije. Izložbu je otvorio, nakon uvodne reči direktora Istorijskog arhiva u Negotinu Nenada Vojinovića, arhivskog savetnika, prigodnim obraćanjem gospodin Miladin Milošević, direktor Arhiva Jugoslavije. Otvaranje izložbe je uveličala svojim pesmama i Etno grupa „Klasje“ koju već godinama predvodi profesorka razredne nastave Dušica Đurđić iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Negotinu.

Razvijena istoriografija svake države neizostavno podrazumeva razvijenu lokalnu istoriografiju ali i onu nacionalnu, tj. državnu. Studije, monografije, članci, rasprave, zbornici i izložbe one arhivske građe koji se bave lokalnom istorijom predstavljaju bitan faktor za sagledavanje prošlosti, ali, samo u sinergiji sa nacionalnom istorijom oni su i neophodan preduslov za svobuhvatno sagledavanje događaja i, procesa na području cele države.

Pred istoričara se nameće osnovni zadatak a to je da prošlost ne tumači standardima sadašnjosti već da prošlost sagleda u njenim sopstvenim terminima i tako ih predoči očima javnosti u realnom trenutku. U tom poslu nezobilazan činilac je dokument sa svojom dokaznom snagom relativne istine. Dokument počev od svoje opšte prihvaćene definicije kao „materijalno svedočanstvo nekih činjenica, događaja, predmeta, pojava objektivne i misaone ljudske delatnosti, izražen u štampi, grafici, crtežu, fotografiji, zvučnim zapisima ili nekim drugim načinom na odgovarajućem materijalu …“ predstavlja osnovni pojam u arhivistici.
Da bi jedan dokumenat bio arhivski on mora da poseduje suštinska obeležja: 1. treba da je nastao u procesu „organizovane aktivnosti usmerene ka izvršenju određenog administrativnog, pravnog, poslovnog ili nekog drugog društvenog cilja“; 2. treba da je ocenjen kao značajan za čuvanje; i, 3. jedno od najbitnijih obeležja dokumenta je njegova autentičnost.
Nema većeg dokaza autentičnosti od AUTOGRAFA, odnosno potpisa kao najvažnijeg dokaza da je neka beleška ili kratko pisanije poteklo od neke ličnosti.
Upravo ova izložba pokazuje samo deo blaga koje Arhiv Jugoslavije u svojim depoima čuva. „Autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije“ predstavljaju potpise najpoznatijih ličnosti XX veka, koji su na ovaj ili onaj način korespodentno bili povezani sa jednom zemljom koje više nema. Upravo zato su oni vredniji, jer svedočeći o prošlosti oni daju smernice sadašnjim generacijama kako na dalje projektovati budućnost, našu budućnost – budućnost nas i naše dece. Izvanredno koncipirana, hronološko-tematski podeljena na dva perioda i četiri tematske celine:

kraljevina Jugoslavija, svet između dva rata, posleratna Jugoslavija, i svet posle rata. Ova izložba, sa pratećim katalogom, kroz kratke biografske crte poznatih ličnosti, daje zanimiljivu sliku jednog vremena, čini se najburnijeg u istoriji čovečanstva – vreme XX veka.

Related posts