субота, 5 октобра, 2024

20 godina sa vama
Četvrta po redu akcija čišćenja, ovog puta na Kraljevici

Četvrta po redu akcija čišćenja, ovog puta na Kraljevici

Udruženje građana Eko Istok poziva sve zainteresovane građane i građanke i ljubitelje prirode da se priključe akciji čišćenja spomen park – šume Kraljevica u Zaječaru u nedelju, 6. oktobra od 12 časova.

        “Cilj akcija čišćenja je da skrenemo pažnju na potrebu da se prirodna dobra na teritoriji Grada Zaječara čuvaju i da podignemo svest o značaju upravljanja otpadom, kao i savesnom boravku ljudi u prirodi.”, navodi udruženje.

autor fotografije LunganoD_Shots

Eko Istok ističe značaj koji spomen park – šuma Kraljevica ima za sve stanovnike opštine – Kraljevica je pluće grada, doprinosi čistijem vazduhu, očuvanju biodiverziteta, prostor je za odmor i rekreaciju, ali i mesto značajnih kulturnih, sportskih i muzičkih dešavanja, kao i mnogih spomenika i istorijskih lokaliteta.

“I kao takva Kraljevica nije prostor na kome treba da se istražuje i kopa ruda.”, zaključuje Eko Istok.

         Okupljanje učesnika je predviđeno na platou ispred gradskog bazena, gde će Javno komunalno – stambeno preduzeće Zaječar da postavi i privremeni kontejner za odlaganje svog prikupljenog otpada na akciji. 

autor fotografije LunganoD_Shots

        U okviru projekta “Zelene mape Istočne Srbije” UG Eko Istok je tokom leta  organizavio tri akcije čišćenja u Nikolilčevskoj i Gamzigradskoj banji, kao i na Rgotskom jezeru. Na prethodnim akcijama prikupljeno je preko 150 džakova otpada koji se na ovim lokacijama skuplja zbog nepostojanja ili pak nedovoljnog broja kontejnera i mesta za odlaganje smeća.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts