уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
Evo šta treba da znate ukoliko planirate putovanje sa kućnim ljubimcem

Evo šta treba da znate ukoliko planirate putovanje sa kućnim ljubimcem

Ukoliko planirate da na put povedete i svog kućnog ljubimca, morate pre toga pripremiti odgovarajuća dokumenta i za svog psa, mačku ili drugu krznašicu. Prema procenama, oko milion kućnih ljubimaca u Srbiji poseduje pasoš. Međutim, za prelaz preko granice sam pasoš nije dovoljan.

„Ono što je osnovno to je redovni ciklus vakcinacije. Većina ljudi koji putuju smatraju da je samim činom mikro-čipovanja pasa završena cela priča. Vakcinacija protiv besnila, aplikacija mikro-čipa i izdavanje pasoša je jedan od segmenata koji podrazumeva osnovni stepenik za izradu daljih putnih isprava“, rekao je Vladimir Videnović, veterinar.

Uz veterinarsku potvrdu da je kućni ljubimac potpuno zdrav može da se putuje u Crnu Goru i Makedoniju, ali u zemljama Evropske Unije ovo nije dovoljno. „Za put u bilo koju zemlju Evropske Unije neophodno je da posle redovne vakcinacije besnila minimalno prođe 30 dana i onda uzorkujemo krv u laboratoriju ovlašćenu od strane Evropske Unije. U Srbiji je to Pasterov zavod Novi Sad i na osnovu tih rezultata možemo da dogovaramo smernice i izradu dokumenata za put pasa u zemlje Evropske Unije“, rekao je Videnović i dodao da nakon tog testiranja, po Pravilniku, pas mora još 3 meseca da bude u zemlji, nakon čega može da putuje.

Postoje izvesna odstupanja od navedenih pravila kada su u pitanju Velika Britanija, Irska i Švedska. Nacionalni propisi ovih zemalja zahtevaju isključivo obeležavanje životinja mikročipom i obavezan boravak ljubimaca u karantinu, kada dolaze sa teritorija zemalja izvan EU.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts