четвртак, 19 септембра, 2024

20 godina sa vama
Otvoreni 58. Mokranjčevi dani

Otvoreni 58. Mokranjčevi dani

58. festival u čast rodonačelnika duhovne, horske muzike Stevana Stojanovića Mokranjca svečano je otvoren u subotu 14. septembra. Podizanje festivalske zastave i zvuci fanfare označili su početak muzičkih svečanosti u rodnom gradu našeg poznatog kompozitora, Negotinu. Pozdravnu reč prisutnima, tradicionalno je uputio predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković, dok je besedu održao proslavljeni svetski operski pevač, Željko Lučić.

Mokranjčeve dane u 58. izdanju zvanično je otvorio  Dejan Antić, državni sekretar u Ministarstvu kulture.

Prvo festivalsko veče zaokružilo je natpevanje horova, gde je Negotinsko pevačko društvo osvojilo je titulu najboljeg hora. Za najuspešnijeg dirigenta na Natpevavanju horova, eminentni žiri proglasio je Milu Pužić, dirigenta Hora mladih „Radojica Milosavljević Ica“ iz Niša. Crnogorskom horu „Zima“ iz Bara, kojim diriguje Vajvara Lojko, žiri je dodelio diplomu za uverljivu interpretaciju „Serenade“ Sergeja Tanjejeva. dok je hor Kulturnog centra Kikinda „Attendite!“ sa dirigentom Biljanom Jeremić dobio je diplomu za znalačko izvođenje kompozicije „Srpski zvuci“ Isidora Bajića.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts