субота, 6 јула, 2024

20 godina sa vama
Završena elektrifikacija zvona u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Slatini

Završena elektrifikacija zvona u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Slatini

Slatina ima jednu od najstarijih crkavava na ovim prostorima, naime ovaj hram Uspenja Presvete Bogorodice izgrađen je 1860. godine, a osvećen je godinu dana kasnije. Kako ističe starešina slatinske crkve protojerej Saša Stepanović arhijerejski namesnik borsko – porečki, crkva je sagrađena za godinu dana, što kako kaže svedoči o velikom elenu, entuzijazmu i volji za život tadašnjeg stanovništva na ovom području. 2011. godine renovirana je utrašnjost crkve, a povod je bio proslava 150 godina od izgradnje ove svetinje. Ove godine je realizovan još jedan značajan projekat, elektrifikacija crkvenih zvona, sredstva su dobijena na konkurusu koji je raspisala lokalna samouprava.

U narednom periodu u planu je postavljanje ograde oko porte, a kako protojerej Saša Stepanović kaže, planirana je i izgradnja svetosavskog doma.

Ikonostastas u crvi Uspenja Presvete Bogorodice u Slatini pretpostavlja se da nastao kad i sam hram, on i danas bez obzira na činjenicu da nikada nije reastauriran ima svoju lepotu, međutim starešina slatinske crkve ističe da bi ikonostas ponovo zablistao, kada bi se uradilili stručni konzervatorski radovi.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts