петак, 20 септембра, 2024

20 godina sa vama
OBELEŽEN DAN USTANKA NARODA SRBIJE, 7. JUL

OBELEŽEN DAN USTANKA NARODA SRBIJE, 7. JUL

Dan ustanka naroda Srbije, 7.jul, obeležen je odavanjem počasti i polaganjem cveća na spomenik palim borcima na Stevanskim livadama. Vence su položile delegacije Opštine Negotin koju su činili Darko Čirišanović, sekretar SO Negotin i Dragan Đokić, član Opštinskog veća zadužen za privredu, OO SUBNOR Negotin i OO RVS Negotin.

„Ponovo smo ovde, 7.jula 2024.godine, posle 83 godiney da uveličamo dan kada je davne 1941. godine u Beloj Crkvi kod Valjeva ispaljen prvi metak, kao početak otpora nemačkoj okupaciji. Danas se nalazimo ispred spomenika deset naših boraca Krajinskog partizanskog odreda, deset heroja koji su ovde na Deli Jovanu, na Stevanskim livadama dali život braneći slobodu, svoj narod i svoj štab“, rekao je Igor Babić, predsednik OO SUBNOR Negotin.

Spomen obeležje u podnožju Deli Jovana podignuto je u znak sećanja na Stefaniju Mihajlović, Ljubomira Ljubu Nešića, Radomira Radeta Nedeljkovića, Voju Milenkovića, Borivoja Radojevića, Agu Rogožinarevića, Milivoja Milovanovića, Vladimira Zlatojevića, Sinišu Golubova i Dušana Ikonića, pripadnike Krajinskog partizanskog odreda koji su poginuli 29.septembra 1941.godine prilikom napada združenih odreda žandarma i četnika.

Igor Babić, predsednik OO SUBNOR Negotin je istakao važnost obeležavanja značajnih datuma i negovanja kulture sećanja i naglasio da nije mrtav ratnik koji je poginuo nego onaj koji je zaboravljen.

Prigodnim rečima i podsećanjem na životni put i rezultate koje je postigao, oda počast i prethodnom predsedniku negotinske boračke organizacije, Dragoljubu Firuloviću.

Članovi Opštinske organizacije SUBNOR Negotin su potom na Stevanskim livadama organizivali tradicionalno druženje.

Izvor: negotin.rs

Related posts