петак, 21 јуна, 2024

20 godina sa vama
U Negotinu obeležena opštinska slava Spasovdan

U Negotinu obeležena opštinska slava Spasovdan

Obeležavanje Spasovdana, slave opštine Negotin, počelo je jutarnjom liturgijom u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a u podne su u zgradi opštinske uprave, u prisustvu brojnih gostiju iz kulturnog, javnog i političkog miljea grada, sveštenici negotinske crkvene opštine prerezali slavski kolač.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan,  40. dan nakon Vaskrsa, kada se veruje da se Isus Hristos uzdignuo na nebo. Prema hrišćanskom verovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti, a 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana Hristos im se ponovo javio i obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima.Odatle je potekao naziv Spasovdan, jedan od 10 praznika koji je posvećen Isusu Hristu koji se uvek slavi u četvrtak.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts