четвртак, 27 јуна, 2024

20 godina sa vama
Održani 51. „Krajinski običaji“

Održani 51. „Krajinski običaji“

Tradicionalna manifestacija koja opstaje više od pola veka na teritoriji opštine Negotin, 51. „Krajinski običaji“ održana je 19. juna u Štubiku, ona  verno čuva uspomenu na istorijsku bitku kod Štubika i Malajnice iz 1807. godine i ubraja se u red najstarijih manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji. Nakon defilea učesnika i polaganja venaca na spomenik palim ratnicima, manifestaciju je otvorio Darko Ćirišanović sekretar Skupštine opštine Negotin.

Manifestaciju „Krajinski običaji“, organizje Dom kulture „Stevan Mokranjac“ koji velike napore ulaže u razvoj amatrezma.

51. “Krajinski običaji” u Štubiku okupili su i ove godine brojna kulturno umetnička društva i mnoštvo posetilaca. Nastupili su pored ostalih KUD „Floričika“ iz Jabukovca i GFA „Zo-ra“ iz Zaječara sa svojim dečijim grupama.

Ovogodišnji 51. “Krajinski običaji” protekli su znaku amaterizma i entuzijazma, a održana su i takmičenje u narodnim veštinama i izbor najlepše čobanice.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts