среда, 26 јуна, 2024

20 godina sa vama
Počela zamena vrelovodne mreže u pojedinim delovima grada Bora

Počela zamena vrelovodne mreže u pojedinim delovima grada Bora

Radovi na rekonstrukciji vrelovodne mreže u ulici Nikole Pašića u punom su jeku, a gradilište je danas obišao i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sa saradnicima. Zamenom dotrajale vrelovodne mreže obezbeđuje se pouzdanost i sigurnost u distribuciji toplotne energije kao i gubitak toplotne energije i vode iz sistema ka putu do krajnjih korisnika.

Kako problem sa toplanom datira još od pre 20 godina, niko do sada nije ozbiljno pristupio rešavanju problema grejanja građana Bora. JKP „Toplana“ je uz podršku grada Bora prošle godine kupila dva nova kotla na gas i na taj način obezbedila dobro snabdevanje toplotnom energijom čitave grejne sezone.

„Zahvaljujući ljudima iz toplane, ušli smo u program KFV i na taj način povukli smo 6 miliona evra finansijskih sredstava. Ove godine zamenićemo ukupno11 kilometara vrelovoda, ali i podstanice u mnogim delovima grada. Grad Bor ima viziju i ideju kako da uredi grejanje na teritoriji grada Bora kako bi naredna grejna sezona bila kvalitetnija u odnosu na prethodnu. Dobra vest za sve građane Bora je da se uveliko radi na izgradnji gasovoda ka Boru. To će nam omogućiti da određene delove grada, kao što su Metalurg, Bor 2, Banjsko polje, Brestovac i Zlot, spojimo na lokalne male kotlarnice“, istakao je gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

On je dodao da je Bor moderan grad i da se razvija u pravcu kome svi težimo. Rezultati pokazuje da grad ima viziju, ideju i znanje.

Nakon modernizacije pogona proizvodnje toplotne energije, naredni korak jeste zamena toplovoda i podstanica na teritoriji celog grada.

„Projekat KFV je započeo, rok za realizaciju zamene toplovoda po gradu je dve godine. Poslovi su podeljeni, ove godine očekujemo da polovina bude realizovana do 15. septembra ove godine. Naredne godine, nakon završetka grejne sezone, radovi će se nastaviti prema unapred utvrđenom planu. Oko 13 lokacija u gradu dobiće nove toplovodne cevi. Kada je reč o podstanicama, čak 53 podstanice će biti zamenjene novim kompaktnim. Sa onih 80 koliko je bilo zamenjeno prethodnih godina, mi ćemo zameniti dve trećine podstanica u gradu. Zamenom još njih 50 u nekom narednom periodu zaokružila bi se jedna celina kada je reč o toplifikacionom sistemu“, istakao je Igor Janković, v.d. direktor JKP „Toplana“ Bor.

Radovi na zameni vrelovoda su još i u naselju Novi Gradski Centar, nešto kasnije radovi će biti nastavljeni i u gornjim delovima grada, Vase Pelagića, Staro i Novo Selište. Radovi na zameni podstanica izvode se u celoj 4 Mesnoj zajednici za svih osam lamela.

Izvor: bor.rs

Related posts