недеља, 19 маја, 2024

20 godina sa vama
Održano prvo takmičarsko veče muzičkog festivala „Gergina“

Održano prvo takmičarsko veče muzičkog festivala „Gergina“

U Negotinu je na vaskršnji ponedeljak održano prvo takmičarsko veče muzičkog festivala „Gergina“. Za titule najboljih nadmetao se 21 takmičar, žiri je tradicionalno i ove godine dodelio četiri nagrade i to za najboljeg vokalnog solistu, najboljeg instrumentalistu, najboljeg takmičara van Srbije za negovanje vlaške izvorne muzike, a najboljem takmičaru Festivala uručenaplaketu „Božidar Janucić“. Marina Marić iz Osanice ponela je priznanje najbolji vokalni solista, a publika je u njenoj interpretaciji čula pesmu Joanje Joanje.
Stefan Mladenović iz Kladova je proglašen za najboljeg instrumentalistu, a na festivalu je učestvovao i u protekle dve godine.
Plaketu „Božidar Janucić“ za najboljeg takmičara Festivala, žiri je ove godine uručio Ljubomiru Handlu iz Urovice.
Nacionalni savet Vlaha podržava skoro sve manifestacije koje za cilj imaju očuvanje vlaškog melosa i kulture Vlaha uopšte. Kako je istakao predsednik vlaškog nacinalnog sveta Novica Janošević, podrška ovakvim kulturnim događajima doprinosi očuvanju vlaške kulture i sopstvenog bića.
Učesnike su i ove godine ocenjivali vrhunski stručnjaci iz svoje branše Prof.dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog,  Marija Vitas etnomuzikolog i Maja Stojanović prof. UŠ „S.Mokranjac“ Negotin, dok je takmičare pratio orkestar Bobana Pecića

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts