недеља, 28 априла, 2024

20 godina sa vama
Manifestacije koje bi trebalo posetiti u Petrovcu na Mlavi

Manifestacije koje bi trebalo posetiti u Petrovcu na Mlavi

U kalendaru manifestacija TO opštine Petrovac na Mlavi tokom marta, aprila i maja meseca predviđene su jako poznate manifestacioje koje svake godine okupljaju veliki broj posetilaca. Prva među njima je smotra glumačkih ostvarenja „Gulini dani“ u organizaciji Kulturno-prosvetnog centra i Pozorišta Bata Bulić iz Petrovca na Mlavi ustanovljena  2010. godine kao sećanje na Dragoljuba Milosavljevića Gulu, glumca i jednog od najpoznatijih Petrovčana. Smotra se ove godine održava od 20. do 27. marta i okuplja najbolje predstave amaterskih pozorišta iz zemlje i inostranstva.

Nakon toga sledi Manifestacija „Dani mlavsko – homoljskih pčelara“ održava se prvog vikenda aprila meseca 6. i 7. 4. 2024. god. u Kamenovu, selu pčelara, u organizaciji društva pčelara „Mlava“ i podružnice Kamenovo a pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi.


Kružna reli trka terenskih „off-road“ džipova predviđena je za 13. i 14. april i održava se takođe u Kamenovu, na stazi specijalno napravljenoj za trku „off-road“ vozila. Veoma je popularna kod ljubitelja
adrenalinskih sportova.

Poznata „Bačijada“ u selu Stamnica biće održana 11. maja. Ova svojevrsna privredno-turistička manifestacija, koja je postala tradicionalna, godinama okupilja veliki broj posetilaca i izlagača iz celog Braničevskog okruga ali i udaljenijih planinskih predela Srbije.

U organizaciji Mesne zajednice „Bistrica“, Organizacionog odbora manifestacije, Turističke organizacije opštine Petrovac na Mlavi i pod pokroviteljstvom opštine Petrovac na Mlavi, na Mali Uskrs 12. maja održava se tradicionalna etno-turistička manifestacija „Dani vodeničara i pomeljara“ u selu Bistrica, nadomak Petrovca na Mlavi.

Jedna od najlepših manifestacija u opštini jeste Festival cveća. Održava se treće subote u maju mesecu tačnije 19. maja, na Gradskom trgu u Petrovcu na Mlavi. Na manifestaciji se okuplja veliki broj kako izlagača cveća tako i posetilaca. Tu je prateći program u kome učestvuju udruženja žena, voćari, vinari, rakijari , proizvođači suvenira i drugi.

Kako je u kalendaru manifestacija naznačeno 25. maja u selu Bistrica biće održan Memorijal u slavu proslavljenog prvog srpskog olimpijca Dragutina Tomaševića. U glavnoj trci koja se održava pod imenom našeg proslavljenog maratonca, učestvuju brojni atletičari iz atletskih klubova širom Srbije. Trči se na stazi dugoj deset kilometara i 73 metara od sela Bistrica do Petrovca.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts