уторак, 30 априла, 2024

20 godina sa vama
Proslava Badnjeg dana i Božića

Proslava Badnjeg dana i Božića

SPC i vernici u Srbiji tokom predstojećeg vikenda slave najpre Badnji dan i Badnje veče, 6. januara, kada će biti služene ponoćne liturgije u hramovima Srpske pravoslavne crkve širom zemlje. dan kasnije 7. janura verujući narod proslavlja praznik rodjenje Isusa Hrista, Božić. Badnji dan se slavi tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, što znači da su svi toga dana kod svojih kuća, ne ide se u goste.
Božić je dan kada se slavi rodjenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima „Hristos se rodi“, a otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi“.Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts