недеља, 5 маја, 2024

20 godina sa vama
Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: „Fetislam“ svedok prohujalog vremena

Fragmenti iz prošlosti Timočke Krajine: „Fetislam“ svedok prohujalog vremena

Slika Timočke krajine iz prošlosti bogata je fragmentima na kojima su označeni razni događaji, ljudi, predeli, građevine…Kako bismo mogli da razumemo kako je nastala savremena projekcija Timočke krajine, moramo da odemo daleko u prošlost, odnosno onoliko daleko koliko validnih podataka o tome imamo.

Jedan od reprezentativnijih svedoka minulog vremena je tvrđava „Fetislam“ koju je podigao turski osvajač sultan Sulejman Veličanstveni.

Srednjovekovna tvrđava „Fetislam“ iz 16. veka, nekada poslednje uporište turske vlasti na delu Dunava koji protiče kroz Srbiju, svedoči o vremenu koje prohujalo ali je ostavilo traga na ondašnji prostor, kulturu i ljude pre svega…

„Fetislam“ se nalazi na obali Dunava, nekoliko kilometara uzvodno od današnjeg Kladova. Kako se navodi u raznim arhivskim spisima, Mali grad, podignut je 1524. godine kao polazište za osmansko osvajanje susednih mađarskih gradova Severina i Erdelja odnosno invazije na Transilvaniju.

Danas ovo srednjovekovno utvrđenje predstavlja biser turističke ponude opštine Kladovo.
Unutar tvrđave su realizovani brojni projekti, kako bi u budućnosti na ovom prostoru koji zauzima površinu od oko 16 hektara, mogla da se primenjuje čitava paleta turističkih usluga.

Related posts