среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Ministar bez portfelja Đorđe Milićević posetio je danas Negotin

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević posetio je danas Negotin

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, posetio je danas Negotin kako bi predsednika opštine Vladimira Veličkovića i njegove saradnike upoznao sa projektima Ministarstva. Ministar je pozvao rukovodstvo opštine da se sa svojim projektom prijavi na konkurs ministarstva za organizaciju letnjih kampova za mlade iz
dijaspore.
Letnji kampovi su veoma značajni za unapređenje veza mladih iz srpske dijaspore sa zemljom porekla, kao i za razvijanje prijateljskih i kulturnih odnosa među decom iz različitih delova dijaspore i matice. Plan je da se krajem jula i početkom avgusta širom Srbije organizuju kampovi koji će ugostiti više od 15.000 naše dece iz dijaspore. Tematski će biti svrstani u tri grupe – eko kamp, sportski kamp i okupljanje kulturno-umetničkih društava. Svaka lokalna samouprava može da konkuriše sa svojim projektom organizacije kampa, a Vlada će preko našeg ministarstva snositi troškove. Ovi letnji kampovi pre svega treba da našim mališanima iz sveta približe Srbiju, da vide unutrašnjost naše lepe zemlje a ne samo Beograd, da se druže sa vršnjacima i kroz to još više zavole svoju maticu i požele da se jednog dana vrate na ognjišta svojih predaka.
-Saradnja sa dijasporom je dugoročan proces koji zahteva kontinuiranu pažnju i napor od strane države, uključujući i lokalnu samoupravu. Početkom jula meseca u Beogradu organizujemo veliki sabor dijaspore, kome će prisustvovati više od 200 delegata iz celog sveta. Na ovom skupu će biti organizovane panel-diskusije u koje će biti uključeni i resorni ministri koji će odgovarati na sva pitanja dijaspore. Želimo da
čujemo šta ih interesuje, sa kakvim problemima se suočavaju kada, na primer, žele da ulažu ovde i da vidimo kako možemo da im pomognemo i da napravimo mehanizme za rešavanje svih problema. Ovde je nezamenjiva uloga lokalne samouprave i ja sam i danas pozvao naše domaćine u Negotinu da pripreme svoje investicione projekte koji bi privukli privrednike iz naše dijaspore. Mi smo tu da budemo most između investitora iz dijaspore i lokalne samouprave i učinimo sve kako bismo svi zajedno doprineli napretku naše Srbije – istakao je ministar Milićević.
Vladimir Veličković, predsednik opštine, zahvalio se ministru na poseti i predstavljenim projektima i najavio učešće Negotina u svim projektima koji se tiču saradnje sa dijasporom.

  • Opština Negotin se već nekoliko decenija suočava sa velikim odlivom stanovništva, a najveći deo naših sugrađana se odlučio za zemlje Evropske unije, Švajcarsku ali i Ameriku, Кanadu i Australiju. S obzirom da već treća, četvrta generacija naših ljudi stasava van Srbije i rodnog kraja njihovih roditelja, deka i baka, dragoceno će biti da se deo njih uključi u letnje kampove koji će pojačati njihove veze sa maticom, istakao je Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts