недеља, 28 априла, 2024

20 godina sa vama
Počeo je 14. festival „Gergina“ u Negotinu

Počeo je 14. festival „Gergina“ u Negotinu

Internacionalni festival „Gergina“ koji se svake godine u toku uskršnjih praznika održava u Negotinu, još jednom je pokazao kako se treba starati o tradiciji, kulturi i nasleđu. Prvo takmičarsko festivalsko veče koje pruža priliku mladim talentima da zablistaju na sceni, okupilo je 19 takmičara iz raznih krajeva naše zemlje gde se govori vlaški jezik. Nagradu za najboljeg vokalnog solistu je ove godine dobio Milan Momčilović iz Tande kod Bora, student na Tehničkom fakultetu u Boru koji kako kaže gaji veliku ljubav prema vlaškoj muzici.

David Bogojević iz Prahova je najbolji instrumentalista 14. festivala vlaške izvorne muzike „Gergina“. David je učenik prvog razreda srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, svira klarinet i saksofon i kako kaže, prezadovoljan je ovogodišnjim plasmanom.

Specijalna nagrada Božidar Janucić ove godine otišla je u ruke Anastasije Todorović iz Negotina. Anastasija prvi put nastupa samostavlo, inače je na ranijim festivalima nastupala sa horovima Vivak i Valahija.

Ove godine je dodeljena i specijalna nagrada festivala koja namenjena stranom izvođaču za negovanje vlaške muzike. Ovo laskavo priznanje pripalo je saksofonisti  Antoni Davidu  iz Cetate u Rumuniji.

Takmičare jee i ove godine ocenjivao žiri u sledećem satavu, prof.dr Dimitrije Golemović etnomuzikolog i kompozitor, Marija Vitas etnomuzikolog, urednica časopisa „Etnoumlje“ i Maja Stojanović profesorka u SMŠ „Stevan Mokranjac“ u Negotinu. Po tradiciji, drugo festivalsko koje se uvek održava na vaskršnji utorak rezervisano je za doajene vlaškog melosa.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts