четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Dodela ugovora gerontodomaćicama

Dodela ugovora gerontodomaćicama

Ugovori o angažovanju pet gerontodomaćica dodeljeni su danas u sali Skupštine opštine Кladovo. Sredstvima lokalne samouprave usluga „Pomoć u kući starim osobama i osobama sa invaliditetom“ biće realizovana u narednih šest meseci. Uz prisustvo najvišeg rukovodstva opštine, Saše Nikolića, predsednika opštine Кladovo, Bojana Božanovića, zamenika i Slavoljuba Maletića, pomoćnika, ugovore gerontodomaćicama je uručio Marko Prvulović, koordinator Programa „Pomoć u kući“.

Naime, u decembru je potpisan ugovor sa Udruženjem „Inkluzija danas“ iz Prokuplja za pružanje usluge „Pomoć u kući“ sa kojima lokalna samouprava, godinama unazad, ima odličnu saradnju. Obuka je sprovedena po akreditovanom programu, a pet žena sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, dobilo je ovaj human posao gerontodomaćica.

Marko Prvulović ističe da opštinsko rukovodstvo vodi brigu o kvalitetu života najstarijih sugrađana i njihovih porodica, jer žele da unaprede njihov život.

Posao gerontodomaćice Brankica Stojanović obavlja od 2019. godine, i kako kaže, voli da pomaže starijim osobama. Opslužuje 10 korisnika u Velikoj Vrbici i ističe da je pravo zadovoljstvo videti kada joj se bolesni, stari i usamljeni ljudi obraduju. Njana koleginica Кamelia Albita ističe da voli stare ljude, da su joj dragi, jer od njih ima šta i da se nauči, i zna da jedva čekaju da dođe kako bi im pomogla u svakodnevnim potrebama. Tada prošetaju, druže se, kuvaju a, ne retko, sa pojedinim korisnicima ove pomoći odigra i partiju šaha.

Inače, pet gerontodomaćica će u narednim mesecima korisnike obilaziti i pomagati im pri kupovini namirnica, pripremi lakših obroka, održavanju lične higijene i prostora u kome borave, nabavci lekova, plaćanju računa kao i zadovoljenju društvenih i kulturnih potreba, za oko 50 korisnika.

Izvor: https://kladovo.org.rs/vest/5691/dodela-ugovora-gerontodomacicama/

Related posts