петак, 3 маја, 2024

20 godina sa vama
<a href=Слово Епископа Илариона о Божићу 2022/23.">

ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП ЕПАРХИЈЕ ТИМОЧКЕ

Рођење Твоје, Христе Боже наш, засија свету светлост разума,
јер су њему захваљујући поклоници звезда од Звезде научили да се Теби, Сунцу правде,
клањају и да у Теби Исток с висине познају. Господе, слава Теби.
(Тропар на Божић, гл. 4.)

Речима божићног тропара Христос Богомладенац из јасала витлејемских подсећа нас да је свакодневна пловидба по мору живота неизвесна и магловита, али да смо захваљујући љубави Божјој, и чињеници да се Бог ради нас и ради нашег спасења родио у људском телу, у прилици да Га упознамо и прославимо, и тако се и ми родимо за живот вечни који нам се нуди.

Христос је међу нама, данас као Богомладенац – и јесте и биће!

Ове речи потврђује и Св. Василије Велики који додаје: „Ради нас је Бог међу људима, Логос постаде тело и усели се у нас!“ Логос Божји постаје човек, да би смо се ми Његовом љубављу, Крстом и Васкрсењем освештали и обожили, и наследили живот вечни, који је реалност извеснија од данашњег дана.

Рођењем Својим Богомладенац Христос подсећа нас опет на нову прилику да поправимо свој живот у складу са вечним заповестима Божјим. Да заволимо Бога читавим својим бићем, а ближње као себе саме. Да свако од нас у своме звању и месту расте, напредује и постиже успехе на понос и славу отаџбине и наше Светосавске Српске Православне Цркве! Наново смо призвани да јаки помогне нејаког, богати – сиромашног, збринути и ситуирани – прогнаног и избеглог… Да вредним радом победимо лењивост и тугу, а молитвом искушења и неслогу. Да духовно загрлимо сваког човека и пожелимо му обраћење Богу и вечно спасење у Царству небеском.

Стојећи свагда храбро и смирено у пећини витлејемској крај Новорођеног Христа Богомладенца Наша смерност са целокупним свештенством и монаштвом Епархије тимочке упућује молитве Оцу небеском да ваши лични сусрети са Христом, драга браћо и сестре, драги благоверни народе и децо Божја, буду сусрети богонадахнуте љубави и духовне топлине, да кораке своје управљате према благословима Господњим, да се Христос Богомладенац вером усели у срца ваша, и да се у ваше домове усели мир, радост, здравље, дуговечност, а пре свега вера, нада и љубав, које дају смисао нашим животима и постојању!

Желећи свима и Богом благословену наступајућу 2023. годину милости Господње,
поздрављамо вас радосним поздравом:

МИР БОЖИЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!!!

+Епископ тимочки
ИЛАРИОН

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts