петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Nemanja Trifunović pobednik desetog bogojavljanjskog plivanja u Zaječaru

Nemanja Trifunović pobednik desetog bogojavljanjskog plivanja u Zaječaru

Srpska pravoslavna crkva i vernici 19. januara obeležavaju veliki praznik Bogojavljenje. Bogojavljenje je praznik ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Jedan je od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a na ovaj dan se tradicionalno pliva za Časni krst. Eparhija timočka i Grad Zaječar su i ove godine organizovali bogojavljanske svečanosti, praznovanje je započelo u 8h Svetom Arhijerejskoma Liturgijom Sv. Jovana Zlatoustog u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, nakon koje je u 09,45h upriličeno veliko vodoosvećenje u porti Saborne crkve. Svečana  litija od Saborne crkve kroz centar grada do Popove plaže krenula je u 11h, a pola sata kasnije održana svečanost povodom desetog plivanja za Časni krst na Popovoj plaži. Simboličnim pozdravom „Bog se javi“ starečina Saborne crkve u Zaječaru otac Zoran Golubović pozdravio je učesnike ove manifestacije, ističući da su svi danas pobednici, bez obzira ko prvi stigne do časnog krsta.

Nemanja Trifunović već treću godinu učestvuje u bogojavljanskim svečanostima i prvi je stigao do cilja, kaže da je voda bila hladna kao i par godina u nazad ali da ovo plivanje ima poseban značaj za verujući narod bez obzira ko pobedi u ovoj trci.

Ove godine je u Timoku na Popovoj plaži plivao 21 plivač, među kojima su bile i dve devojke. Ovo je deseto plivanje na Bogojavljanje u Zaječaru, a pravo učešća imale su punoletne osobe koje su dobile potvrdu lekara o psiho-fizičkoj spremnosti.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts