четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Održani „Miholjski susreti sela“ u Jabukovcu

Održani „Miholjski susreti sela“ u Jabukovcu

U negotinskom selu Jabukovac minulog vikenda je održana manifestacija „Miholjski susreti sela“. Kroz celodnevni program predstavljeni su narodni običaji, stvaralaštvo, tradicija, muzika, igra, pesma, kao i pastirska i sportska nadmetanja, sa ciljem obogaćivanja društvenog i sportskog života seoskog stanovništva i promovisanja tradicionalnog načina života i kulturno-istorijskog nasleđa.

Manifestacija „Miholjski sureti sela 2022“ održana je uz pokroviteljstvo Ministarstva za brigu o selu Republike Srbije i Opštine Negotin, sa ciljem negovanja kulture i tradicije, i obogaćenje društvenog i sportskog života u selima širom Srbije. Nakon liturgije u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, manifestaciju je otvorio predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Jabukovcu.

U okviru programa manifestacije organizovana je fudbalska utakmica fudbalskih klubova „Polet“ iz Jabukovca i „Branik“ iz Štubika. Nakon toga je održano predavanje Rodoljuba Živadinovića, predsednika SPOS-a na temu „Mogući načini borbe protiv klimatskih promena u pčelarstvu“, izložba narodnih nošnji, starih zanata, hrane, meda i lekovitog bilja. U večernjim satima je održan kulturno-umetnički program, a publici se na samom po;etku obratio Bogdan Gugić zamenik predsednika opštine Negotin.

Manifestacija „Miholjski susreti sela“, predstavlja svojevrsnu završnicu Susreta sela opštine Negotin 2022. na kojoj su učestvovala kulturno umetnička društva sa teritorije opštine.

„Miholjske susrete sela“ podržalo je Ministarstvo za brigu o selu sredstvima u iznosu od 500.000 dinara a učešće Opštine Negotin iznosi 100.000 dinara. Suorganizator manifestacije je Dom kulture „Stevan Mokranjac“.

Related posts