петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Berba kukuruza u borskom okrugu je skoro završena

Berba kukuruza u borskom okrugu je skoro završena

Na teritoriji Borskog okruga berba kukuruza je završena na oko 90% parcela, kako ističu u PSSS Negotin preostalih 10% su njive koje su kasnije posejane i uglavnom su to parcele koje se nalaze u brdskom području. Prinosi su su se razilkovali od parcele do parcele, a u proseku su iznosili oko 5 tona po hektaru.

Konjaković Todor iz Bukovča godinama u nazad obrađuje 12 hektara zemlje, kaže da su prinosi ove godine podbacili i da su se jedino troškovi isplatili, dok većih prihoda od ovogodišnjeg roda po svemu sudeći neće biti.

Poljoprivredni savetodavci ističu da je ove godine kukuruz usled suše ne nekim parcelama stradao još u julu mesecu, a na umanjeni prinos je svakako uticalo i povećanje cene inputa.

Kada su u pitanju projekcije za sledeću godinu u PSSS Negotin kažu da je teško predvideti koje će kulture biti zasejane sledeće godine u kom obimu ali neki standard u Negotinskoj krajini i Kladovu iznosi oko 7,5 hiljada hetara pod suncokretom, oko 20.000 hektara pod kukuruzom i oko 24.000 hektara pod strnim žitima.

Related posts