четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Održana tribina „Inkluzija je ženskog roda“ u Zaječaru

Održana tribina „Inkluzija je ženskog roda“ u Zaječaru

Tribina „Inkluzija je ženskog roda“ traje koliko i festiva „Art zona za sve“ punih 6 godina. Ove godine je tema tribine kvalitet života majki dece sa invaliditetom i podrška koju (ne)dobijaju na različitim nivoima. Kako je objasnila Selena Ristić Vitomirović predsednica udruženja „Dečji centar“ cilj je da se oformi regionalna mreža koja će na osnovu iskustava iz zemalja regiona čiji su predstavnici prisutni na festivalu ponuditi najbolja rešenja i preporuke kako roditeljima tako i donosiocima raznih propisa.

Vesna Superina iz Hrvatske, majka osobe od 37 godina sa cerebralnom paralizom kaže da su oni podršku dobili u svom udruženju ali takoge ističe da u toj zemlji postoji i sistemska podrška koja se pruža osobama sa invaliditetom, a samim tim i roditeljima.

Snežana Milivojević sekretar uduženja za pomoć odobama sa daun sindromom u Srbiji naglašava smatra da u našoj zemlji ne postoji sistemska podrška, pre svega majkama osoba sa invaliditetom. Ona kaže da je jako surovo kada majka već u porodilištu ne dobija adekvatnu pomoć, a pritom se bori činjenicom da je njeno dete ima neki oblik invaliditeta.

Mirjana Đorđević iz Zaječara govoreći o svom iskustvu kaže da jedina podrška koju je dobila je tuđa nega, a predstavnici centra za socijalni rad ističu da pored tuđe nege, centar za socijalni rad je trenutno u procesu licenciranje ličnog pratioca.

Nakon dvočasovne diskusije dogovoreno je da svi učesnici u narednom periodu napišu jedan sažetak ove tribine i iznesu svoje zaključke, kako bi se kasnije došlo do konačnog zaključka ovogodišnjeg skupa.

Related posts