četvrtak, 1 decembra, 2022

20 godina sa vama
Ošljane: 1. „Prženijada“ 3. septembra

Ošljane: 1. „Prženijada“ 3. septembra

U knjaževačkom selu Ošljane, u zaseoku Staro selo, mesto Sveti Ilija u suboru 3. septembra biće organizovana 1. „Prženijada“. Kako organizatori ističu ova manifestacija će u godinama koje dolaze, u kalendaru manifestacija koje se održavaju na teritoriji opštine Knjaževac biti predviđena za prvu subotu u septembru mesecu. Prženijada počinje u 8 sati usponom planinara na vrh Janošica. Učestvovaće dva planinarska društva iz Zaječara „Ljuba Nešić“ i „Dragan Radosavljević“, jedno društvo iz Knjaževca „Babin Zub“ i planinarsko društvo „Železničar“ iz Niša. Već u 10 sati posetioci će moći da razgledaju proizvode na Sajmu domaćih proizvoda.
Takmičenje u pripremi „Pržena“ je na programu u 11 časova. Prema rečima organizatora ovo jelo je karakteristično za taj kraj zato što je na tom području razvijeno baštovanstvo, kako ističu postoji dvadesetak vrsta ovog jela koje se priprema od različitog povrća. Ono što je važno istaći, jeste da će nadležni koji su zaduženi za izbor najbolje pripremljenog jela fotografisati proces pripreme, sakupiti rececepte od svih učesnika i sledeće godine izdati brošuru. U kulturno umetničkom programu nastupiće ansambl KUD-a doma kulture u Knjaževcu. Manifestaciju su podržali predstavnici saveta MZ Ošljane, turistička organizacija Knjaževac, dom kulture iz Knjaževca i lokalna samouprava. Cilj ove manifestacije je da se pored tradicionalnih vrednosti, promovišu i prirodni potencijali toga kraja kao i ekologija.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts